Go to content
  • Kafejka Stu Pociech działa na ulicy Freta w Warszawie. Wystarczy przyjść i być.
  • Wegańskie jedzenie nie tylko dla wegan. Na Kruczej 23/31 w Warszawie. Lokal Vegan Bistro zaprasza. Smacznego!
  • hipopatam i świnka
    Dobrana para!
  • Żółw czy wiewiórka? Które z nich powinno się znaleźć na okładce notesu. Wybieraj!
kury

Ale Wioska

Telefon: 
+48 797-700-048

Produkty pod marką Ale Wioska oferują Edyta, Aneta, Bożena, Małgosia. Łączy je jedna gmina  - Zbuczyn - i  jedna kuchnia. 

Jaka to kuchnia?

Tradycyjna. Taka jak kiedyś, kiedy się jadło to, co było, to co koło domu na kawałku pola urosło. Jajecznica z komosą, kobylak, olej lniany i do gotowania, i na chore ucho, i na żołądek. Szybko się okazuje, że i jarmuż - którym dziś zajada się pół Warszawy - to rósł u każdego pod płotem. Od zawsze się go rwało i jadło. Dla Zbuczynianek to nie nowina.

Ale Wioska to przede wszytskim wypieki wytrawne – w tym wegański pasztet - medalista - z kaszy jaglanej i cieciorki, który otrzymał wyróżnienie Dziedzictwa Kulinarnego na targach Internationale Tourismus-Börse w Berlinie. W ofercie nie brak też słodkości: speclalnością Pań jest m. in. tradycyjna baba gotowana. A do picia sok z kwiatów czarnego bzu. Wyśmienity na zimę dla poprawy odporności i latem dla ochłody.